თიბისიმ და EBRD-იმ “ლოპოტა სპა რეზორტის” ინფრასტრუ...
თიბისიმ და ევროპის რეკონსტრუქციისა და განვითარების ბანკმა - EBRD, “ლოპოტა სპა რეზორტის” ახალი პროექტები 9 400 000 ევროთი დააფინანსეს, რომლის ფარგლებშიც, ივნისში ახალი ობიექტები გაიხსნება:...
|
ქართული სამზარეულო, რომ განსაკუთრებულად მრავალფეროვანი და გამორჩეულია, ამას სხვადასხვა ქვეყნიდან ჩამოსული ტურისტებიც გვიდასტურებენ. რესტორანმა “Bread&Wine”-მა, რომლის ერთ-ერთი ძლიერი მხარე ციფრული მარკეტინგია, მიიქცია უამრავი ტურისტის ყურადღება. საქართველოს ყოველ კუთხეს ერთმანეთისგან განსხვავებული ტრადიციული კერძები ახასიათებს. ყოველი კერძი კი საკუთარ ისტორიას გვიყვება.
სტატიაში აღმოსავლეთ საქართველოს მთიანი რეგიონისთვის დამახასიათებელ კერძებსა და სასმელებზე ვისაუბრებთ.
ქვეყნის ჩრდილო აღმოსავლეთ ნაწილს მცხეთა მთიანეთი წარმოადგენს და მისი შემადგენელი ნაწილი ხევის, ხევსურეთის, ფშავის, მთიულეთისა და დუშეთის მხარეებია.
ხინკალი
ხინკალი ტრადიციულ კერძად აღმოსავლეთ საქართველოს მთიან რეგიონებში ჩამოყალიბდა. მისი შექმნის ისტორია მოხევეებს, ფშავებს, მთიულებსა და ხევსურებს უკავშირდებათ. თუმცა ხინკლის სხვადასხვა სახეობები მას შემდეგ, არა მხოლოდ საქართველოში, არამდეთ მთელ კავკასიაში გავრცელდა.
ხინკალი დაკეპილი ხორცის ნაზავისა და ტომარისებური ცომის ერთობლიობაა.
მისი მომზადების წესი კი ასეთია; მოზელილ ცომს ძალიან თხლად აბრტყელებენ, ჭრიან მრგვალ ფიგურებად, მიღებულ ცომის ნაწილში დებენ შიგთავსს და ცომს პირს ტომარასავით უკრავენ. მომზადებულ ცომის ფიგურებს ქვაბში ათავსებენ და ხარშავენ. როდესაც ხინკალი ქვაბის ძირიდან ზედაპირისკენ გადმოინაცვლებს, ეს იმის ნიშანია, რომ კერძი უკვე მოიხარშა და მზად არის ამოსაღებად.
თეფშზე გადატანილ ხინკალს მისი შიგთავსის მიხედვით განსვახვავებულად მიირთმევენ. ხორცის ხინკალს განსაკუთრებულად შავი დაფქული წიწაკა უხდება. ყველისა და კარტოფილის ხინკალს კი გამდნარ ერბოსთან ერთად მიირთმევენ.
ვინც ტრადიციული ხინკლის გემოვნურ თვისებებში კარგად ერკვევა, მარტივად მიხვდება, რომ лучшие хинкали в Тбилиси სწორედ ресторан "პური და ღვინოში“ მზადდება.
„პური და ღვინოს“ სტუმრებისთვის კერძებს პროფესიონალი მზარეულები ამზადებენ. ამის დასტური კი რესტორნის სამზარეულოა, რომელიც ტრადიციულ სახეს მუდმივად ინარჩუნებს და ყოველთვის განსაკუთრებული გემოვნური თვისებებით გამოირევა.
"პური და ღვინოში“ 4 სახის ხინკლის დაგემოვნებაა შესაძლებელი. რესტორნის მზარეულები ხინკალს ძალიან თხელი ცომისა და უხვი შიგთავსისგან ამზადებენ. რესტორანში ტრადიციულად, ხორცისგან მომზადებული ხინკალი, თავს აღმოსავლეთ საქართველოს მთიან რეგიონებში გაგრძნობინებთ.
"პური და ღვინოს“ ადმინისტრაციამ ვეგეტარიანელებსა და ვეგანებზეც იზრუნა. მათ შესაძლებლობა აქვთ, რომ რესტორანში როგორც სოკოს, ასევე ყველისა და კარტოფილის ხინკალი დააგემოვნონ.
ლუდი და არაყი
როგორც ქვეყნის სხვა მხარეებში, აგრეთვე მცხეთა-მთიანეთში, ტრადიციული სამზარეულოს განუყოფელ ნაწილს კუთხისთვის დამახასიათებელი ალკოჰოლური სასმელი წარმოადგენს.
ქვეყნის ჩრდილო აღმოსაველთში გავრცელებულია საფერავისა და ხიხვის ვაზის ჯიშები. განსაკუთრებულად მაღალმთიან პროვინციებში კი, სადაც ვენახები არ არის, ღვინოს არაყით და ლუდით ანაცვლებენ.
"პური და ღვინოს“ რესტორანში ხინკალს, როგორც ჩამოსასხმელი, ასევე ბოთლის ლუდი შეგიძლიათ მიაყოლოთ. მენიუში ასევე შეხვდებით ხინკლის მთავარ მეწყვილეს, ჭაჭას. "პური და ღვინოში“ მუხაში დაძველებული ჭაჭისა და ლიმონის ჭაჭის დაგემოვნებაა შესაძლებელი.
თუშეთსა და ფშავ-ხევსურეთში სუფრაზე განსაკუთრებულ ყურადღებას წინაპრებისა და გარდაცვლილთა მოგონების სადღეგრძელოებს უთმობენ.
თიბისიმ და ევროპის რეკონსტრუქციისა და განვითარების ბანკმა - EBRD, “ლოპოტა სპა რეზორტის” ახალი პროექტები 9 400 000 ევროთი დააფინანსეს, რომლის ფარგლებშიც, ივნისში ახალი ობიექტები გაიხსნება:...
იაპონური კულტურისა და სამზარეულოსადმი გამორჩეული ინტერესი საქართველოში ოცდამეერთე საუკუნესთან ერთად დაიწყო. ამ ინტერესს, უპირველეს ყოვლისა, ახალი თაობა იჩენს. ახალგაზრდებში ანიმეს სიყვარული, როგორც წ...
თიბისი ბიზნესის ორგანიზებით, თიბისი ბიზნესის განათლების ფარგლებში, თბილისსა და გორში ორი შეხვედრა გაიმართა. თბილისში გამართულ ვორქშოფზე მოსულ აუდიტორიას საშუალება ჰქონდა მიეღო ინფორმაცია იმის შესახებ...
“თიბისი დაზღვევამ” და “ენთებმა” თანამშრომლობის მემორანდუმი გააფორმეს, რომლის ფარგლებშიც “ენთების” პარტნიორ კომპანიებს შეეძლებათ მიიღონ სპეციალური პირობა თიბისი დაზ...
ზაფხულის მოახლოებასთან და ტემპერატურის ცვლილებასთან ერთად, იცვლება ავტომობილის მოვლის სპეციფიკაც. მნიშვნელოვანია, თითოეულმა მძღოლმა იცოდეს, როგორ მოამზადოს ავტომობილი ზაფხულის ცხელი დღეებისთვის,...
“თეგეტა აკადემიის“ დელეგაცია ჰოლანდიაში იმყოფებოდა. სომხეთი, აზერბაიჯანი, თურქეთი, უზბეკეთი, ყაზახეთი - ეს იმ ქვეყნების ჩამონა...
მსოფლიო საავტომობილო ბაზრის 14% დღეისათვის ელექტრომობილებს უჭირავს. მსხვილი ავტომწარმოებლები ერთგულად მიჰყვებიან განაცხადსა და დანაპირებს ეკომეგობრული ტრანსპორტის განვითარებასთან დაკავშირებით. წ...
კომენტარები